Tips Voetverzorging

Hieronder volgen de meest voorkomende voetproblemen, die wij als medisch pedicure normaal gesproken behandelen, waarvoor wij nu verzorgende tips geven om thuis te kunnen doen. Heeft u vragen mail ons gerust: info@puuursen.nl

Alle genoemde producten in onderstaande teksten zijn via ons te verkrijgen https://www.puuursen.nl/producten-bestellen/ .

Nagels knippen
Knip regelmatig uw nagels. Het is belangrijk om uw teennagels kort te houden. Als ze te lang worden kunnen ze haakjes vormen en scherp worden. U kunt dit het beste doen na het douchen. Dan zijn de nagels zachter en makkelijker te knippen.

Hiervoor kunt u het beste een teennagelknipper gebruiken. Teennagelknippers zijn goedkoop, eenvoudig en overal verkrijgbaar. Ze zijn krachtig en hebben een rechte kniprand. Dit is om ervoor te zorgen dat je beter kan omgaan met dikkere nagels.Nagelschaartjes worden minder vaak gebruikt dan nagelknippers. Een nagelschaartje is het meest geschikt voor het knippen van vingernagels. Zorg voor een eigen nagel-verzorgingsset. Neem aparte sets voor je vingernagels en je teennagels. Op deze manier voorkom je de overdracht van bacteriën tussen je voeten en je handen.

Behandeling
Was het gereedschap met een desinfecterend middel voor en na gebruik. Afwasmiddel of een antibacteriële zeep zijn voldoende. Denk goed na over de plek waar je je nagels knipt. Zet ook meteen iets klaar om je afgeknipte nagels in te doen. Teennagels zijn meestal dikker dan vingernagels, dus zorg ervoor dat je knipper niet te klein is. Knip niet te veel af en knip ze recht af.Als je ze te ver afknipt, komt de gevoelige huid onder de nagel bloot te liggen en vergroot je het risico op infecties. Bij de hoeken weer naar beneden knippen vergroot de kans op ingegroeide teennagels . Probeer het uiteinde van je nagels ongeveer gelijk te houden aan de bovenkant van je tenen.

Tip! Wacht met je nagels vijlen zot ze helemaal droog zijn. Natte nagels vijlen resulteert in rafelige, ruwe nagels als ze droog zijn en kan ervoor zorgen dat je nagels splijten en breken.

Benodigdheden
-Teennagelverzorgingsset
-Teennagelknipper
-Handdoek (en evt. een vijl)
-Bak om de nagels in op te vangen


Ingroeiende nagel
Ingroeiende teennagels kunnen ontstaan door het verkeerd knippen van de nagel of door de vorm die de nagel heeft. Wanneer de oorzaak gelegen is in de vorm van de nagel is het raadzaam om met de pedicure te kijken wat hier het beste mee gedaan kan worden.

Behandeling:
Reinig de te behandelen plek met wat betadine, alcohol of spoelen met water. Maak het niet te week.

U kunt met een stuk flosdraad onder de hoek van de nagel gaan, klein stukje naar beneden om de hoek van de nagel los te maken en weer terug omhoog. Vervolgens de nagel zo recht mogelijk afknippen. Knip de nagel niet rond, maar behoud de hoeken!

Daarna kunt u een gaasje of een stukje toiletpapier onder de hoek van de nagel leggen om deze drukvrij te houden. Zo bouwt u als het ware een brug om de nagel rechtdoor te laten groeien over de huid in plaats van in de huid.

Benodigdheden
: Nagelschaar, flossdraad, gaasje, celstofdepper of stukje toiletpapier.

Schimmelnagel (onychomycose)
Een schimmelnagel aan de teennagels komt vaak voor. Vooral bij ouderen en mensen met een verlaagde weerstand. Zij lopen een verhoogd risico.

Een schimmelnagel wordt in de volksmond ook wel kalknagel genoemd. Het is echter niet hetzelfde. Heeft u hier vragen over mail dan naar: info@puuursen.nl

Een schimmelnagel word ook wel een hypertrofische nagel genoemd. Dat houd in dat er sprake is van weefseltoename. De nagel verdikt en word hard. Een schimmelnagel brokkelt snel af en verkleurt (wit/geel/donkergeel). De nagel kan deels loslaten en de omgeving rond de nagel kan jeuk of pijn geven.

Tips! Wat kunt u doen om een schimmelinfectie te voorkomen of verdere verspreiding naar andere nagels te verminderen.

-Houd uw voeten goed schoon en droog.
-Was dagelijks uw voeten met lauwwarm water. Gebruik geen zeep!
-Droog uw voeten na het wassen goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen.
-Gebruik geen zeep. Dit droogt de huid uit. Zeep doodt wel bacteriën maar een deel blijft achter en zal zich weer snel vermenigvuldigen.
-Draag schoenen van leer. Het dient te ‘ademen’.
-Desinfecteer uw schoenen met een schimmelwerend middel.
-Draag eventueel luchtige schoenen.
-Wissel elke dag van schoenen (leer houdt vocht vast).
-Draag (katoenen) sokken die vocht opnemen.
-Trek elke dag schone sokken aan en was ze op minimaal 60 graden.
-Draag altijd slippers in openbare ruimtes zoals kleedkamers, douches, sauna’s en zwembaden.

Wanneer u de pedicure bezoekt zal zij uw schimmelnagel(s) behandelen door deze dunner te frezen. Dit is van belang, omdat er achter de schimmelnagel een gezonde nagel groeit. De groei van de nagel zal vertragen als deze dik blijft en dat helpt niet in het genezingsproces.

Naast het behandelen van uw voeten is het ook belangrijk dat u uw schoenen behandelt om verdere verspreiding te voorkomen.

Behandeling
U kunt uw voeten behandelen met Dadi’ Oil in combinatie HFL Solution spray.

Dadi’ Oil zorgt ervoor dat de tunnels in de nagel open blijven, waardoor de HFL Solution spray hier nog beter in kan komen. Zo bestrijdt de Solution Spray de mycose en de Dadi’ Oil maakt de nagel weer compact.

Extra detail! Als de nagelplaat en het huidweefsel er omheen vol zit met olie neemt de overlevingskans van schimmels en bacteriën ook af. Beide zijn namelijk opportunistische pathogenen. Men kan de Dadi’ Oil dus ook voor traumanagels gebruiken.

Het doel
Om flexibiliteit, taaiheid en glans aan de nagel te leveren en om vochtinbrengende voordelen te leveren aan de omliggende huid. Dadi’ Oil biedt snelle, niet-vettige, diepe penetratie en een schoon, licht aroma dat bestaat uit 21 essentiële oliën. De voordelen van Dadi ‘Oil:

-Absorbeert snel, niet vettig en dringt diep door.
-Verbetert de flexibiliteit en voorkomt nagelbroosheid.
-95% gecertificeerde biologische Dadi’ Oil.

Producten buiten het lichaam gebruiken voor een schimmelinfectie vergt een lange adem en veel geduld. Het is dan ook erg belangrijk om het consequent te gebruiken voor het beste resultaat.

Benodigdheden
HFL Slutionspray en Dadi’ Oil.

Droge huid
Was uw voeten met lauwwarm water. Dit kan dagelijks. Dagelijks zeep gebruiken is af te raden. Dit droogt de huid uit. Zeep doodt wel bacteriën maar een deel blijft achter en zal zich weer snel vermenigvuldigen. Droog je voeten na het wassen goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen. Gebruik dagelijks een voetcrème die op de voethuid is afgestemd. Vraag ons naar de mogelijkheden. Wij adviseren u graag.

Benodigdheden
Dermoleen cream
De Dermoleen Cream is een vochtinbrengende en voedende crème. De crème wordt vaak gebruikt als een body lotion voor de dagelijkse verzorging van de huid. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt in het geval van een droge huid.

De Dermoleen Cream is zeer geschikt om te combineren met de roselan pommade vanwege de interactie van deze producten. Te gebruiken bij:
psoriasis, een droge huid of eczeem.

Roselan balm
Roselan balm heeft een intensieve impact op de droge huid. Het is toe te passen bij kloven en een (extreem) droge huid. Roselan trekt snel in en voed de huid. Het is zeer geschikt om te combineren met de vochtinbrengende Dermoleen crème. De combinatie met Dermoleen crème/ Roselan balm wordt gebruikt voor problemen, zoals psoriasis en een extreem droge huid.


Eeltvorming / kloven
Voeten moeten veel verdragen bijvoorbeeld wanneer je een staand beroep hebt. De juiste schoenen zijn enorm van belang. Eelt ontstaat o.a. door druk, wrijving. Door eeltvorming kunnen er scheuren (kloven) ontstaan als u deze niet behandelt. U dient de huid zo vettig en flexibel mogelijk te houden door deze dagelijks in te smeren.

Behandeling:
De eeltranden (indien aanwezig bij de kloven) wat minder scherp maken door het eelt te vijlen. Voorafgaand kunt u een veoetenbad nemen om de huid alvast wat zachter te maken. Bij aanwezigheid van kloven de huid naar elkaar toe knijpen alvorens u gaat vijlen.

Pakking maken van bijvoorbeeld bepathen, HFL roselan balm of mesitran. Inpakken met huishoudfolie en sokken erover aantrekken. Laat dit de gehele nacht intrekken. Herhaal dit totdat de huid zacht aanvoelt. Smeer het daarnaast 2x per dag in met HFL dermoleen crème.

Benodigdheden: bepanthen, HFL roselan balm of mesitran, huishoudfolie, sokken, dermoleen crème, puimsteen of voetvijl.

Likdoorn
Een likdoorn of eksteroog is een naar binnen gegroeide eeltpit. De eeltkern van een likdoorn kan druk uitoefenen op zenuwen of bot. Er zijn vele soorten verschillende likdoorns. Een likdoorn kan bovenop de voet, tussen de tenen en onderop de voet voorkomen. Likdoorns ontstaan o.a. door verkeerde schoenen, een verkeerde stand van de voeten of een combinatie van deze twee.

Behandeling:
Het verwijderen van een likdoorn graag altijd overlaten aan een professional!

Het gebruik van likdoorn pleisters raad ik niet aan. Dit maakt de huid tot ver om de likdoorn heen erg week en ‘kapot’. Het beste wat u voor nu kunt doen is ervoor zorgen dat de plek waar de likdoorn zit drukvrij word gelegd. Dit geeft directe verlichting. Hiervoor zijn diverse hulpmiddelen.

Waaronder een vilten ring. Wanneer u gebruik wilt maken van een viltring dan kunt u het beste eerst de huid afplakken met rudavlies sensitive, alvorens de vilten ring om de likdoorn heen te plakken. Direct op de huid kan de plaklaag van een vilten ring irritatie geven. Let goed op dikte en grote. Het dient wel comfortabel te zijn om op te lopen. Desnoods de ring dunner maken door een laag af te knippen of de randen iets schuin af te knippen. Dit geeft meer comfort.

Er is ook wandelwol verkrijgbaar. Dit kunt u gebruiken op de pijnlijke plek en iets daarbuiten om zo het lopen weer beter vol te kunnen houden.

Benodigdheden: Vilten ring, rudavlies, wandelwol en evt. naadloze sokken.

Zweetvoeten
Zweetvoeten worden veroorzaakt door bacteriën die zich thuis voelen in een vochtig en warm milieu. Hierdoor ontstaat een onaangename geur. Door deze disbalans in de bacteriehuishouding worden de voeten ook nog eens extra gevoelig voor voetklachten als voetschimmel en nagelschimmel.
Bij voortdurende en zeer sterke transpiratie, ook wel bromhydrosis genoemd, kunnen problemen ontstaan. Door het vochtige milieu rondom de voetzool kunnen bacteriën en schimmels makkelijk tot een infectie leiden.

Behandeling
-Houd uw voeten goed schoon en droog.
-Was dagelijks uw voeten met lauwwarm water
-Droog uw voeten na het wassen goed af met een schone handdoek, ook tussen de tenen.
-Gebruik geen zeep. Dit droogt de huid uit. Zeep doodt wel bacteriën maar een deel blijft achter en zal zich weer snel vermenigvuldigen.
-Draag schoenen van leer. Het dient te ‘ademen’
-Draag eventueel luchtige schoenen
-Wissel elke dag van schoenen (leer houdt vocht vast)
-Draag (katoenen) sokken die vocht opnemen
-Trek elke dag schone sokken aan. Of vaker op een dag indien nodig.
-Gebruik dagelijks een voetcrème die op de voethuid is afgestemd. Vraag ons naar de mogelijkheden. Wij adviseren u graag.

Tip! Draag katoenen sokken in de zomer en wollen sokken in de winter i.v.m. vochtopname. Er is voet- en schoendeo verkrijgbaar van HFL. Tevens hebben wij voetencrème van La Reine met Lavendel.

De geur van lavendel is niet alleen prettig, lavendelolie helpt ook nog eens om bacteriën tegen te gaan. Daarnaast bevat het schimmelwerende eigenschappen die helpen bij zweetvoeten. Doe een paar druppels lavendelolie in een bak warm water en dompel je voeten er zo’n 15 tot 20 minuten in.

Benodigdheden:
HFL Voetdeo
De voedende voetdeo van HFL bevat Chitosan. Deze werkt Fat Blocker en is effectief tegen zweterige voeten. Ook zeer goed te gebruiken voor de droge huid. Het is het beste om dit product te gebruiken na het baden of douchen. Wanneer het direct wordt gebruikt op de zweetvoet zal het de geur alleen maskeren. De voetdeo van HFL laat een mooie filmlaag op de huid achter, welke ook op lange termijn zorg geeft. Breng de voetdeo twee keer per dag aan of naar eigen inzicht.

La Reine Voetcrème
La Reine honing voetcrème is de ideale natuurlijke verzorging voor je voeten. Maakt (extreem) droge voeten heerlijk zacht, laat kloofjes verdwijnen en brengt je voeten in prima conditie. De voetcrème trekt snel in, voelt comfortabel aan en plakt niet. Deze crème is geschikt voor de dagelijkse voetverzorging van: droge schrale voeten, ruwe plekken, kloven en bij zweetvoeten.