Voetreflexmassage

De voetreflextherapie is gebaseerd op de gedachte dat de voet een spiegel van het lichaam is.

Reflexologie is al duizenden jaren oud. Chinese acupuncturisten gebruikten reflexologie vroeger als aanvulling op hun behandeling. Na het plaatsen van naalden oefenden ze directe druk uit op de voeten, om energie vrij te maken en de genezing op gang te brengen. Een Amerikaanse fysiotherapeute, Eunice Ingham, introduceerde in de vorige eeuw de moderne reflexologie in het Westen. Zij verfijnde de techniek, waarbij ze uitging van oude voetkaarten.

Voeten zijn heel belangrijk en dragen ons een groot deel van de dag. We dragen verschillende soorten schoenen om onze voeten te beschermen. Wat veel mensen niet weten, is dat er verschillende reflexzones over onze voeten lopen. De verschillende drukpunten (reflexpunten) op onze voeten zijn verbonden met energiebanen en zones in het lichaam. Alle organen, zenuwen en andere delen van het lichaam zijn hiermee verbonden. Het zorgt voor een goede doorbloeding en stimuleert de energie stromen in het lichaam.

De twee basistechnieken voor reflexologie zijn lopen (kruipen) en roteren. Bij deze massage dient altijd eerst je rechtervoet helemaal te worden behandeld, omdat dan de loop van de darmen gevolgd wordt. De darmreflexen gaan op je rechtervoet omhoog en op de linkervoet omlaag.

Een voetreflexmassage is bedoeld om ontspanning te geven, via de voeten werkt die ontspanning door op het hele lichaam. De massage van de voet heeft een zeer positieve invloed op het zenuwstelsel. De manipulatie van de reflexpunten stimuleert de zenuwuiteinden. Het verlicht vastgehouden stress en spanning in het lichaam. Energieblokkades kunnen worden opgeheven. Reflexologie verbetert de bloedsomloop en helpt het lichaam sneller afvalstoffen te scheiden, zodat gifstoffen zich niet tot gevaarlijke hoeveelheden kunnen ophopen in lever, nieren of darmen. De massage verbetert alle lichaamsfuncties, waardoor het zelfgenezende proces wordt gestimuleerd om sneller en efficiënter te werken. Het zorgt ervoor dat je je beter in balans. Het is geschikt voor jong en oud.

Bij voetreflexmassage word er geen diagnose vastgesteld. Het is geen medische behandeling. Wel is het zo dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd en het dus preventief kan werken.

Reflexologie kan worden toegepast in combinatie met andere praktische therapieën zoals aromatherapie, reiki, shiatsu, acupunctuur of yoga. De voetreflexmassage kan toegepast worden bij verschillende soorten klachten, zoals rugklachten, schouderklachten, hoofdpijnklachten, obstipatie of andere spijsverteringsklachten.

Soms ontstaat na één behandeling al een duidelijke vermindering van de klachten.

Er kan gemasseerd worden met een vocht inbrengende crème of balsem, om de voeten zacht te maken. Als de voeten erg droog zijn is het moeilijk is om de reflexpunten te bewerken. Bij teveel gebruik van crème word de huid te glad is. De handen glijden dan van de reflexpunten af. Daarom word er bij deze massagetechniek meestal gebruik gemaakt van massageolie.

puuursen